Semne de noroc în cultura românească și în cea globală

Norocul, prin prezența sau absența sa, i-a fascinat mereu pe oameni. Subiectul a fost dezbătut de-a lungul timpului și chiar studiat din punct de vedere statistic, științific. De noroc se leagă multe tradiții, diverse superstiții. Mai mult decât de absența norocului, oamenii se tem de prezența opusului său – ghinionul. Există noroc sau ghinion? „Norocul și-l face omul cu mâna lui”, spune un proverb popular românesc. Există și altele, de exemplu „Norocul, ori fugi de el, ori dai de el” sau „Norocul e nimic, înțelepciunea este totul”, cu referințe astfel la imposibilitatea de a controla norocul altfel decât prin muncă și gândire.

trifoi cu 4 foi pentru noroc

 

Unii dau adesea vina pe lipsa norocului pentru multe eșecuri din viață. Multe persoane de succes mărturisesc că au avut și noroc, dincolo de muncă și abilități. Există oameni care consideră că a dori cuiva noroc este mai inspirat decât să-i dorești sănătate, căci dacă ai noroc, totul va merge bine, inclusiv această parte a sănătății. Ca exemplu, se oferă situația persoanelor care au călătorit cu nava Titanic – cele mai multe aveau o stare de sănătate foarte bună, dar nu au avut norocul să evite acea decizie de călătorie…

 

Superstiție sau nu, norocul este adesea regăsit în fel de fel de elemente. Românii spun de exemplu, din vechime, că ploaia aduce noroc. Se zice că atunci când găsești un ban pe drum, să nu-l cheltuiești, căci acesta aduce noroc. Legat de bani, se mai consideră că este indicat să împrumuți în ziua de luni bani (sau sare) pentru că vei avea noroc de bani și de spor în proiecte. Tot o concepție populară spune că este bine să nu lași pisica să meargă la altă casă, căci va duce acolo norocul casei tale. Norocul este o chestiune relativă – unii se consideră norocoși că au o casă normală și mâncare suficientă în frigider, alții leagă norocul de diverse posesii de lux.

 

Multe persoane caută norocul la jocuri de noroc – de la cele de loterie, la cele de cazino online. Nu întâmplător, trifoiul cu patru foi, atât de rar în natură (o anomalie de altfel), este asociat cu astfel de jocuri. Trifoiul norocos este unul dintre cele mai întâlnite simboluri la sloturi online. Îl găsești în atât de popularul joc 40 Burning Hot de la EGT, dar și în alte sloturi precum Lucky Clover sau Wild Clover. Trifoiul cu patru foi este un simbol antic al norocului irlandez care provine din folclor. Legenda spune că celticii credeau că trifoiul îi va ajuta să vadă zânele și să evite trucurile cu zâne. Se spune că trifoiul cu patru foi reprezintă speranța, credința, dragostea și norocul.

 

La fel cum numărul 13 este asociat cu ghinonul, alte elemente sunt considerate a aduce norocul în viața oamenilor. Un astfel de obiect norocos este potcoava. Potcoavele simbolizează în mod tradițional norocul, fertilitatea, puterea asupra răului. Multe persoane atârnă potcoava în casă, cu capătul deschis în sus, pentru a se asigura că norocul nu cade.

 

Toți știm de asemenea că a vedea o stea căzătoare aduce noroc și ar putea ajuta la îndeplinirea unei dorințe. Asocierea cu norocul ține probabil de raritatea unui astfel de moment – ești norocos în sine pentru experiența de a vedea o stea căzătoare, acest lucru este cert, căci îți oferă o senzație plăcută, deosebită. Amuletele norocoase sunt prezente în multe culturi, simbolizând puterea norocului într-un obiect mic, ușor de purtat de către oricine. Amuletele au de fapt rolul de a crește protecția persoanei împotriva elementelor negative.

 

Search