Romanul „Oameni normali” de Sally Rooney va fi ecranizat

Bestsellerul international „Oameni normali” de Sally Rooney, publicat in limba romana de Curtea Veche Publishing in 2019, este in curs de ecranizare. Dupa aparitie, romanul a intrat direct in topul bestsellerurilor New York Times, pe primul loc in topul publicatiei Sunday Times si pe lista lunga la Man Booker Prize 2018. Incredibilul succes editorial, recomandat si de Barack Obama drept una dintre cele mai bune lecturi ale anului trecut, va fi transformat de catre BBC intr-o mini-serie de 12 episoade care va incepe sa ruleze pe micile ecrane in 2020.

„Radicala, riscanta si lipsita de prejudecati”

Daca inca de la debut („Conversatii cu prieteni”), Sally Rooney a fost declarata primul mare scriitor millenial (The New York Times) si „un Salinger al generatiei Snapchat”, cel de al doilea sau volum, „Oameni normali”, a starnit un entuziasm si mai mare. Ecranizarea acestuia se anunta a fi una „radicala, riscanta si lipsita de prejudecati”, conform publicatiei britanice The Guardian. Tot aici, regizorul seriei, Lenny Abrahamson (nominalizat la Oscar in 2015 pentru pelicula „Room”), spune ca exista o cerere din ce in ce mai mai mare pentru dramele TV complexe avand ca subiect vietile tinerilor, motiv pentru care seria va putea fi comparata cu “Euphoria” de la Sky Atlantic si “Sex Education” de la Netflix. „Abordeaza subiecte mult mai riscante, iar publicul este pregatit pentru asa ceva”.

Piers Wenger, directorul BBC Drama, declara: “Vietile tinerilor sunt astazi mai complicate si mai confuze decat au fost vreodata si in acelasi timp produc efecte asupra lumii; tocmai asta cred ca ii face – pe ei si povestile lor – relevanti pentru noi. Mereu am simtit ca toata lumea va fi fascinata de Normal People”.

Abrahamson mai spune pentru The Guardian ca filmul, ca si cartea, au ceva puternic de spus. Stilul original al lui Rooney si povestea tinerilor indragostiti l-au facut sa isi doreasca sa adapteze cartea. “E atat de interesanta zona asta – o interpretare pozitiva a doi tineri care se indragostesc. Suna simplu, dar e mult cinism in jurul unei povesti de genul acesta. E o descriere a intimitatii in secolul 21 si un portret al unei relatii pline de tandrete. Intr-un fel, e ceva radical”.

Regizorul isi imparte atributiile cu Hettie Macdonald („Beautiful Thing”, „The Servants”, „Doctor Who”) si face echipa cu producatorul Ed Guiney.  Ecranizarea este produsa de catre BBC, in parteneriat cu Hulu si in rolurile principale se afla tinerii actori Daisy Edgar Jones si Paul Mescal. Adaptarea este realizata chiar de catre autoarea Sally Rooney, alaturi de scriitorii Alice Birch and Mark O’Rowe. Filmarile pentru serial au inceput inca din mai 2019, insa producatorii nu au anuntat inca luna exacta din 2020 in care va incepe sa ruleze.

 

Despre romanul „Oameni normali”

Marianne este fiica unei familii instarite si locuieste intr-un conac impunator dintr-un orasel irlandez. Introvertita, cu o inteligenta uneori prea ascutita si cu o infatisare incerta, are toate insusirile pentru a fi marginalizata de colegi. Connell, fiul menajerei, este chipes si destept, popular in tot liceul. Atractia care se naste intre cei doi adolescenti are o forta magnetica. Cum vor evolua ei de-a lungul anilor de facultate si prin ce transformari va trece relatia lor? Ce se va intampla atunci cand diferentele sociale vor ridica ziduri intre ei, cand experientele de viata ii vor strivi sub implacabilul lor? Cum isi vor confrunta cei doi tineri demonii interiori?

Printre succesele recente ale cartii se numara Costa Novel Award pe anul 2018, locul 25 pe lista celor mai bune carti ale secolului al XXI-lea, alcatuita de catre The Guardian si premiul pentru Cartea de Fictiune a Anului la British Book Awards in 2019. Autoarea a castigat premiul pentru Cel mai bun Scriitor Tanar al Anului oferit de Sunday Times si a fost pe lista scurta a numeroase premii literare importante.

Sally Rooney s-a nascut in 1991 si a crescut in Castlebar, Irlanda, impreuna cu un frate mai mare si o sora mai mica. A studiat limba engleza la Trinity College din Dublin si a continuat cu un masterat in stiinte politice, pe care nu l-a terminat. Ulterior s-a inscris si a absolvit tot la Trinity College un masterat in literatura americana. Inainte de a se hotari sa scrie, Rooney a fost un renumit speaker si debeater, astfel ca in anul 2013 aceasta a obtinut locul intai la Campionatul de debate al universitatilor din Europa.  Prima sa carte, „Conversatii cu prieteni” este si ea in curs de ecranizare.

Search