Curiozităţi despre cărţi şi celebrităţi literare

Şi astăzi, ca în fiecare început de week-end intrăm în culisele unor scriitori celebri. Departe de a fi paparazzi ai literaturii, vorbim despre câteva curiozităţi care s-ar putea să ne influenţeze lectura marilor cărţi care au schimbat gândiri. Cărţile care ne-au făcut oameni sunt scrise tot de oameni, cu provocările lor cotidiene şi secretele lor. O listă nu prea lungă, dar care ne poate face să citim mai cu nesaţ.

    Cele mai mici dimensiuni ale unei cărţi, la nivel mondial au fost calculate şi apreciate pentru..volumul lui Anatol Konenko. Cartea sa cuprinde o versiune a povestirii „Cameleonul”, de Anton Cehov. Aceasta este mai mică de un milimetru pătrat și include trei ilustrații colorate de mână.

 Cea mai veche carte din Europa se află în Biblioteca Naţională a Marii Britanii. Manuscrisul de mărimea unei palme datează din secolul al VII-lea. El este o copie a Evangheliei după Ioan şi a fost descoperit în anul 1104.

  Cea mai mare carte din lume, ale cărei pagini au o lungime de 3,2 metri şi o lăţime de 2 metri, cântărește 250 de kilograme și se numește „Cele mai bune dintre gândurile universale”. Aceasta cuprinde 160 de pagini şi conţine diverse aforisme şi maxime provenind de la peste 2.000 de scriitori şi personalităţi precum Confucius, Gabriel Garcia Marquez, Shakespeare, Gandhi şi Maica Tereza.

  Ion Luca Caragiale a fost premiant, dar nu a terminat niciodată liceul. Din cauza problemelor financiare a fost nevoit să se apuce de negustorie. Acelaşi apreciat dramaturg român a fost acuzat de plagiat atunci când a lansat „Năpasta”, dar a câștigat procesul datorită avocatului său, Barbu Ștefănescu Delavrancea.

  James Joyce, autorul romanului ,,Ulise” avea obiceiul de a scrie in pat, îmbracat într-un halat alb. Pentru a vedea cât mai bine textul, pentru că avea probleme cu vederea, scriitorul secolului XX folosea un creion mare, de culoare albastră. 

  Printre scriitorii faimoşi cu obiceiuri proprii se numără şi Jack London. Autorul lui ,,Colţ alb” avea de atins un număr de cuvinte, 1000 pe zi. Şi Arthur Conan Doyle obişnuia să scrie 3000 de cuvinte într-o singură zi.

 Aceşti oameni, cu poveştile lor, au scris la rândul lor alte poveşti de cucerit minţi şi suflete. De altfel  biografiiledespre viaţa lor îmbogăţesc lectura în căutarea adevărului din cărţi. De altfel, biografiile lor au umplut pagini în multe biblioteci, cât de adevărate sunt lucrurile care se vehiculează, despre unele nu putem şti; însă pentru că ne aflăm permanent în căutarea spectacolului, ne îngăduim ca aceste „curiozităţi despre celebrităţi” să ne fie subiect de interes.

Search