Ce este Robochallenge?

Robochallenge, organizat de Liga Studenților Electroniști și ETTI Robochallenge, este cea mai mare competiție anuală de robotică din România.

Cu peste 300 de participanți înscriși în edițiile anterioare, tineri din 7 țări și 3 continente, Robochallenge ajunge în acest an la ediția cu numărul X! Cele 13 probe de concurs, mereu regândite pentru a aduce un aer nou competiției și pentru a veni cu noi provocări adresate participanților, au fost special concepute pentru ca orice pasionat de robotică să își poată pună în evidență calitățile.

 Cine poate participa?

Robochallenge este un concurs internațional dedicat tuturor iubitorilor de robotică de orice vârstă, așadar, dacă și tu ești un pasionat al acestui domeniu te așteptăm să demonstrezi tuturor ca roboțelul tau va duce competitia la următorul nivel.

Creativitatea, ingeniozitatea și cunoștințele bogate sunt cele care contează cel mai mult în oricare dintre cele 13 probe de concurs : Mega Sumo, Mini Sumo, Micro Sumo, Labirint, Line Follower,  Fotbal, Line Follower Enhanced, Air Race, Roboti Humanoizi, Freestyle Showcase, probele speciale pentru tinerii pasionați de până la 18 ani: Mini Sumo – Kids și Line Follower – Kids și cea mai nouă probă de concurs: Humanoid Sumo.

 Ce iți trebuie pentru a câștiga competiția?

 Cerintele sunt simple pentru orice iubitor de robotică: trebuie să îți proiectezi structura robotului, să alegi cele mai potrivite componente și materiale necesare pentru a crea de la zero mașinăria care îți va aduce succesul în concurs și, nu în ultimul rând, să îți alegi cu grijă strategia pe care vrei să o folosești în competiție și să îți programezi roboțelul conform acesteia.

 În ce constau probele de concurs?

Mega Sumo, Mini Sumo si Micro Sumo presupun confruntări 1 la 1 dintre doi roboți. Scopul este eliminarea adversarului din ring prin împingere sau ridicare. Diferențele între cele 3 probe constau în dimensiunile și greutatea roboților, dar și dimensiunea și materialul terenului pe care se desfășoară lupta.

 Fotbal – proba în care roboții trebuie să înscrie cât mai multe goluri în poarta adversă. Suprafața de joc este un stadion cu doua porți dotate cu led-uri puternice deasupra, iar cele două jumătăți de joc au culori diferite (alb și negru). Distincția dintre suprafețele de joc este esențială, robotul fiind pus în situația de a alege poarta corectă cu ajutorul senzorilor optici

 Line Follower și Line Follower Enchanced – se desfășoară pe o suprafață alba pe care este trasat un circuit asemănător unuia de Formula 1… cu obstacole (o linie punctată, un pod pivotant și o cărămidă). Robotul pleacă de la linia de Start, parcurge traseul depășind pe  rând obstacolele și se îndreaptă la Stop (Stop și Start sunt în același punct). Câștigător este declarat robotul cu cel mai scurt timp de parcurgere a traseului.

 Labirint – sau “Proba Labirintului”. Doi roboți intră simultan într-un labirint, iar primul care reușește să iasă va câștiga înfruntarea. Labirintul este construit cu pereți, are fundături și roboții se pot întâlni pe traseu.

 Roboți umaniozi – își propune să testeze robo-concurenții în 3 etape: păstrarea echilibrului în urcarea scărilor, mersul pe diverse suprafețe și o probă la alegerea echipei, punctată pentru dificultate și originalitate.

 Air Race – roboții zburători trebuie să realizeze forma cifrei 8 în jurul a doi stâlpi ce se află la o distanță de câțiva metri unul de celalalt, demonstrându-și astfel viteza și abilitatea de manevrabilitate în trei dimensiuni.

 Freestyle Showcase este secțiunea în care pot concura roboții care nu se încadrează niciunei alte categorii. Proiectanții vor prezenta unei comisii specializate modul de realizare al robotului, atât din punct de vedere electric, mecanic, dar și al programării și vor susține o demonstrație privind funcțiile robotului înscris în concurs.

 Iar în acest an, Robochallege vine cu o nouă probă ce vă v-a pune la încercare abilitățile și spiritul competitiv: Humanoid Sumo – în cadrul acestei probe, ca și în artele marțiale tradiționale japoneze, roboții încearcă să își împingă oponentul în afara ringului.

 Ce trebuie să mai sții despre această ediție Robochallenge?

 Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc în data 3 noiembrie 2017, în București, în sediul Facultății de Electronică, Telecomunicații și Tehnologia Informației, din Bulevardul Iuiu Maniu, nr. 1-3. Toți participanții sunt așteptați începând cu ora 8:00, în ziua de 4 Noiembrie, pentru check-in.

Taxa de participare este de 10E/per echipă înregistrată. Aceasta nu se percepe pentru fiecare robot în parte. Plata taxei se face NUMERAR, în data de 4 noiembrie, la check-in. 

Search