JAGTEN deschide Festivalul International de Film Bucuresti

Prezentata in premiera mondiala in competitia de la Cannes 2012, productia daneza JAGTEN / VANATOAREA va fi proiectata in avanpremiera in deschiderea celei de-a 9-a editii a Festivalului International de Film Bucuresti, pe 15 aprilie.

Eroul din JAGTEN, Lucas (Mads Mikkelsen), are o iubita noua, un nou loc de munca si e pe cale sa-si repare relatia cu fiul adolescent, Marcus. Dar lucrurile o iau razna cand o minciuna aparent neimportanta incepe sa se raspandeasca rapid printre cei din jurul sau, intocmai unui virus. Acuzat de o teribila crima, Lucas trebuie sa-si dovedeasca nevinovatia in fata unei comunitati cuprinse de o isterie colectiva.  

Laureat la Cannes cu Premiul Juriului Ecumenic si cu premiul pentru „Cel mai bun actor”, si castigator al Premiului Publicului la festivalurile de la Ghent, Vancouver si Palm Springs, JAGTEN reprezinta unul dintre cele mai titrate filme europene ale anului trecut, cariera sa internationala culminand cu 5 nominalizari si premiul pentru „Cel mai bun scenariu” la Premiile Academiei Europene de Film.

Potrivit publicatiei americane The Hollywood Reporter, JAGTEN este „cel mai bun film al lui Thomas Vinterberg de la Festen incoace – o fascinanta drama psihologica construita in jurul interpretarii de exceptie a lui Madds Mikkelsen”; „actorul impresioneaza aici cu portretul unui om bun, prins intr-o situatie pe care nu o poate controla” spune Variety.  

Thomas Vinterberg este autorul primului film realizat pe baza manifestului cinematografic Dogma 95 (redactat impreuna cu Lars von Trier) – Festen (1996) a fost recompensat cu Premiul Special al Juriului la Cannes si cu Premiul Fassbinder la Premiile Academiei Europene de Film.  

Dupa cativa ani, in care s-a concentrat pe cariera internationala, facand doua filme in limba engleza – It’s All About Love (2003) si Dear Wendy (2005), Vinterberg a revenit in Danemarca pentru comedia When A Man Comes Home (2007) si drama Submarino (2010), aceasta din urma fiind lansata in competitia oficiala a Festivalului de la Berlin. In 2008, Vinterberg si von Trier, alaturi de colegii lor din miscarea Dogma (Kristian Levring si Søren Kragh-Jacobsen) au primit premiul special al Academiei Europene de Film pentru Contributia deosebita la cinema-ul mondial.  

JAGTEN va fi distribuit pe ecranele romanesti de Independenta Film incepand cu 19 aprilie.  

Cea de-a 9-a editie a Festivalului International de Film Bucuresti, cel mai vechi festival competitiv din Capitala destinat exclusiv filmului de lung-metraj, va avea loc in perioada 15-21 aprilie 2013, la Cinema Studio, NCRR – Studioul Horia Bernea si sala Elvira Popescu. Festivalul International de Film Bucuresti este organizat de Fundatia Culturala CHARTA cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei (CNC).

Search