Sapte opere de milostenie, o poveste italiana cu romani

„Sapte opere de milostenie” („Sette Opere di Misericordia” – in original, sau „Seven Acts of Mercy”, in engleza), drama inspirata din viata imigrantilor romani care traiesc in taberele de la periferiile oraselor din Italia, va avea premiera vinerea aceasta, 22 februarie, la cinema Elvira Popescu, distribuit de Independenta Film.  

Filmul este o coproductie italo-romana, regizata de fratii Gianluca si Massimilliano De Serio, iar personajele principale sunt interpretate de un actor italian si de o romanca: Roberto Herlitzka si Olimpia Melinte.

„Sette Opere di Misericordia” este castigatorul a doua premii la Festivalul International de Film de la Locarno, 2011 (Don Quijote Award si Junior Jury Award) pentru regie si al premiului pentru „Cea mai buna regie” la Festivalul International de Film de la Marrakech, 2011.

Sinopsis

Luminita este unul din miile de imigranti ilegali romani care duc o viata infernala la marginea unui oras din Italia. Planul fetei, ca al multora dintre ei, este sa gaseasca o cale, chiar si ilegala, de a evada din mahalaua in care se simte ca o prizoniera. Pentru a izbandi, Luminita incearca  sa-l paraziteze pe Antonio, un italian batran, bolnav, neputincios si cam ciudat. Intalnirea dintre cei doi este greu de descris. O poveste trista si, probabil, controversata pentru publicul de ambele parti.  

„Sette Opere di Misericordia” este construit pe scheletul a 7 acte, invataminte din Biblie:

  1. Vizitarea bolnavilor
  2. Hranirea infometatilor
  3. Adapostirea celor fara de acoperis
  4. Adaparea insetatilor
  5. Vizitarea celor aflati in captivitate
  6. Imbracarea celor fara de vesminte
  7. Ingroparea celor care nu mai sunt

Distributie

In rolul Luminitei, tanara imigranta romanca ajunsa in Italia, joaca Olimpia Melinte, actrita nascuta la Iasi, si nu este la primul sau film. „Cele ce plutesc” (2009), in regia lui Mircea Danieliuc, este o poveste plasata tot in universul „emigranti romani in Italia” in care Olimpia are rolul feminin principal. O mai puteti vedea in „Killing Time” (2012), al lui Florin Piersic Jr., alaturi de Florin Piersic Jr. si Florin Zamfirescu.

Roberto Herlitzka il interpreteaza pe batranul italian Antonio. Herlitzka este unul dintre cei mai cunoscuti actori de teatru italieni ai momentului. Are 75 de ani, este concitadin cu fratii De Serio din Torino si de-a lungul carierei a jucat in peste 50 de filme de cinema, printre care: „Good Morning, Night” (2003), cu care a castigat premiul pentru „Cel mai bun actor” la Festivalul de Film de la Venetia in acelasi an; „Seven Beauties” (1975); „Dark Eyes/Oci Ciornie” (1987), al lui Nikita Mikhalkov, in care apare alaturi de Marcello Mastroianni.

Search