Campanie de incurajare a lecturii – Asociatia Deschide Inima si Libraria Bastilia

Asociatia Deschide Inima si Libraria Bastilia au lansat un proiect care vizeaza educatia copiilor, sustinerea si dezoltarea creativitatii lor. Programul are ca scop atragerea atentiei asupra importantei copilariei si adolescentei, perioada in care copilul are dreptul fundamental la ingrijire si educatie. Fara acces la educatie si in lipsa unei nutritii adecvate, multi copii din Romania sunt condamnati la un start in viata mai putin bun.

Astfel, vizitatorii Librariei Bastilia din Bucuresti sunt incurajati sa caute cutia de colectare din magazin si sa lase acolo o mica donatie: o carte, un caiet sau chiar un pix, aceste obiecte fiind un stimul pentru dezvotarea creativitatii copiilor fara acces la educatie.

Un alt scop al proiectului vizeaza responsabilizarea copiilor care isi permit sa achizitioneze carti si apoi sa le doneze celor care au posibilitati material reduse. Produsele stranse in urma campaniei vor fi donate copiilor fara acces la educatie. De asemenea, actiunea de colectare a donatiilor si de responsabilizare a tinerilor se va defasura in cateva scoli din Bucuresti si judetul Suceava pana la sfarsitul anului.

Conform Eurostat, se estimeaza ca pana in 2020, la nivelul UE27, numarul elevilor in cadrul invatamantului secundar superior va fi usor mai mic decat in 2000 (-3%). Cea mai accentata tendinta se va inregistra in Germania, Letonia si Lituania unde in perioada 2000-2020 se estimeaza un declin de 20%, iar in Romania, Ungaria, Austria, Polonia si Slovacia, de 15%.

In Romania, educatia copiilor din mediile dezavantajate depinde de noi. Conform statisticilor oficiale, in tara noastra, rata abandonului scolar s-a dublat, din 2011, astfel, peste 40.000 de copii, cei mai mulţi din mediul rural, au renuntat sa mai mearga la scoala. In aceste conditii, imaginatia copiilor moare, iar educatia inceteaza sa mai persiste in viata lor, pentru ca „Atunci cand nu mai citesti, imaginatia dispare”.

Search