Ce este acum, știm; dar ce vom face după? Este o evidență că întreg sectorul cultural – în România, în Europa, pe tot mapamondul – este unul dintre domeniile cele mai profund afectate de actuala pandemie. Se spune că totul va arăta altfel, dar ce și cum se poate schimba? În acest context, din 7 aprilie, Forumul Cultural Austriac București, în parteneriat cu Radio România Cultural, invită artiști austrieci și români să reflecteze la modul în care arta lor și comunitățile noastre se pot transforma odată cu această situație excepțională, în cadrul proiectului #newTogether – un nou Împreună.
#newTogether aduce laolaltă nume importante ale scenei artistice românești, care se vor afla într-un dialog virtual inedit cu reprezentanți de marcă ai lumii culturale austriece – fără a-i uita pe cei care trăiesc și lucrează în ambele țări -, prin intermediul unor scurte clipuri video. Acestea vor putea fi vizionate pe paginile Facebook și Instagram ale Forumului Cultural Austriac și Radio România Cultural. Răspunzând cu generozitate apelului FCA, artiștii invitați vor medita la impactul acestei experienţe asupra propriului domeniu de activitate, la limitele giganticului experiment cultural virtual la care asistăm și, mai ales, la maniera în care va arăta comunitatea noastră, la modul în care vom (mai) fi împreună, după pandemie.
Departe de a fi o privire într-un glob de cristal, proiectul #newTogether intenționează să ofere piste de reflecţie și dezbatere despre reașezarea sectorului cultural și despre raporturile acestuia cu publicul, cu societatea în general, după acest moment de „stop” impus. Între altele, plecând de la acest paradox care ne-a modificat existențele în ultima perioadă – a fi împreună (chiar în strânsă legătură) de la distanţă…
Ideile exprimate în cadrul #newTogether vor servi drept punct de pornire pentru un amplu proiect „Light up your future, light up your sociey. Visions for a new Together” (Iluminează-ți viitorul, iluminează-ți societatea. Viziuni despre un nou Împreună), pe care Forumul Cultural Austriac îl va organiza în această toamnă, la Timișoara, în cadrul pregătirilor pentru Timișoara 2021 – Capitala Culturala Europeană. Proiectul va fi realizat în parteneriat cu Teatrul Național „Mihai Eminescu”, Galeria Jecza, Biblioteca Austria din cadrul Universității de Vest şi alţi actori culturali de prestigiu. Inițiat de artista vizuală și experta austriacă în drepturile fundamentale, Beate Winkler, „Light up your future, light up your sociey. Visions for a new Together” este un proiect de artă şi dialog social, realizat în cadrul programului „Creative Austrians” al Ministerului austriac al Afacerilor Europene şi Internaţionale. El se doreşte un hub de idei cu implementare concretă şi va propune expoziţii, ateliere, conferinţe, dezbateri, proiecții de film etc. despre modurile în care societăţile românească şi europeană, în general, în contextul noilor provocări internaționale.
Informaţii în timp real – https://www.facebook.com/events/151562349565797/;