Începe Bucharest Coffee Festival

Timp de trei zile, între 27 și 29 mai, Centrul Vechi din București devine locul de întâlnire al specialiștilor în cafea și al iubitorilor acestei licori.

 

Bucharest Coffee Festival are loc la Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub, Str. Lipscani 84 – 90).

 

Festivalul se adresează tuturor iubitorilor de cafea și va reuni cei mai importanți producători și importatori naționali și internaționali de cafea.

 

Peste 30 de procesatori și prăjitori de cafea, dar și importatori și distribuitori de produse conexe: aparate de cafea profesionale, accesorii pentru prepararea cafelei, îndulcitori, dulciuri, etc. vor fi prezenți la festival.

 

La eveniment, cei interesați pot stabili relații de business cu importatori și distribuitori de aparate de cafea pentru uz casnic și birouri mici, dar si aparate mari, pentru cafenele, sau chiar aparate de vending (cu fise și bancnote). Aparatele espresso manuale și portabile vor putea fi și ele achiziționate la eveniment, acest tipuri de aparate fiind considerate gadget-uri mici ce pot fi folosite de cei ce sunt în mișcare, ele ocupând un spațiu mic într-un rucsac.

 

Prăjitoriile și microprăjitoriile sunt și ele reprezentate la festival. Acestea vin cu cafea de calitate, proaspăt prăjită și ambalată cu stil.

 

Pentru consumatorii de produse bio, la Bucharest Coffee Festival se vor găsi sortimente de acest tip de cafea, sub forma de boabe, măcinată sau capsule. Cafeaua bio este obținută din plantații de cafea în care nu au fost folosite pesticide sau substanțe chimice.

Bucharest Coffee Festival_2022

Soluțiile alternative de preparare a cafelei, cunoscute sub conceptul brew bar vor fi prezentate celor interesați de gusturi autentice.

Iubitorii de cafea vor avea ocazia să deguste și să cumpere cafeaua preferată.

 

Bucharest Coffee Festival aduce în prim-plan principalele tipuri de cafea în funcție de varietatea plantei cultivate (arabica), fiind un eveniment care încearcă să promoveze cafeaua de calitate și mai ales cafeaua de specialitate.

Publicul va putea alege și dintre tipurile de cafea destinate anumitor modalități de preparare: espresso, cafea la filtru sau cafea la ibric proaspăt prăjită.

 

În același timp, festivalul se adresează profesioniștilor în domeniu, comunității iubitorilor de cafea, home baristas dar și tuturor business-urilor ce activează în domeniul HoReCa: cafenele, prăjitorii artizanale, coffee-shop-uri ToGo, etc. Totodată, este o oportunitate pentru cei interesați de a găsi noi conexiuni și lead-uri ce pot ajuta la dezvoltarea afacerilor și a acestui domeniu, în general.

Pe parcursul festivalului vor avea loc demonstrații de preparare, de mixologie (combinații de cafea cu băuturi alcoolice, în cocktail-uri) sau de latte art.

 

Intrarea la festival este gratuită.

Programul de vizitare este: vineri și sâmbătă, orele 10:00-19:00, duminică 10:00-18:00.

 

Campionatele naționale de cafea

 

Pe parcursul festivalului, se organizează trei competiții, cu participanți din toată țara,

profesioniști de la cele mai importante companii de cafea de specialitate și cafenele. Aceste competiții sunt campionatele naționale de Latte Art (15 concurenți), Coffee in Good Spirits

(5 concurenți) și Cup Tasting (25 de concurenți).

 

Campionatele sunt organizate de SCA – Romania Chapter (Specialty Coffee Association), cea mai importantă și cunoscută asociație de cafea worldwide.

 

Câștigătorul fiecărei competiții va reprezenta România la Campionatele Mondiale care au loc la Milano, între 23 și 25 iunie 2022.

 

În afară de aceste competiții care se vor desfășura în cadrul Bucharest Coffee Festival, la First Coffee Bucharest (Barista School România) se va organiza campionatul național de prăjit cafea.

Câștigătorul va reprezenta România la competiția mondială.

Până acum România are doi câștigătorii la competițiile mondiale de prăjit cafea, un campion mondial, Alexandru Niculae (Bob Coffee Lab) și un vicecampion, Bogdan Georgescu (Mabo).

Aceste competiții sunt supervizate de un juriu format din profesioniști în cafea din România, Dubai, Grecia, Bulgaria, Ucraina și Franța. Printre aceștia este și un campion mondial la preparat cafea la ibric, Stavros Lamprinidis (Grecia). Președintele juriului este Michale McCaley (Franța).

Latte Art

Campionatul Național de Latte Art subliniază expresia artistică și provoacă specialiștii barista în a-și demonstra calitățile creative.

 

Descrierea competiției

Pentru runda preliminară a campionatului, specialiștii barista produc un singur model de latte creativ la Art Bar, apoi trec la stadiul WLAC, pentru a crea două latte identice și două latte de designer identice. Scorurile de la Art Bar și de la runda preliminară sunt combinate iar primii 12 concurenți se califică în runda semifinală. Pe parcursul acesteia, concurenții fac două seturi potrivite de modele diferite de latte gratuit și un set potrivit de macchiato gratuit. Primii șase concurenți din semifinale se califică în runda finală, în care concurenții fac două seturi diferite de modele de latte pentru turnare și un set de latte de designer. Concurentul cu cel mai mare punctaj în runda finală este declarat campion mondial la Latte Art.

Specialiștii barista sunt evaluați pe baza atributelor vizuale, a creativității, a modelelor identice în perechi, a contrastului în modele și a performanței generale.

În România, vom avea ART Bar, runda preliminară și finală.

 

Coffee In Good Spirits

Campionatul Național de cafea și alcool promovează rețete inovatoare de băuturi într-un format de competiție.

 

Această competiție evidențiază abilitățile de mixologie ale barista/barmanului, într-un cadru în care cafeaua și alcoolul merg perfect împreună, pornind de la cafea tradițională irlandeză (whisky plus cafea) până la combinații unice de cocktailuri.

Prima rundă se numește Spirit Bar. Se jurizează: abilitatea competitorului de a combina alcoolul, cafeaua și ingredientele într-un mod original, profesionalismul, ospitalitatea, modul de lucru, design-ul, conceptul băuturii și combinația tuturor ingredientelor care duc la un produs final inedit.

În timpul rundei preliminare, concurenții produc patru băuturi: două identice de cafea caldă și băuturi de designer pe bază de alcool și două identice de cafea rece și băuturi de designer pe bază de alcool. Șase concurenți, aceia cu cele mai mari scoruri în runda preliminară, vor concura în runda finală. În această etapă concurenților li se cere să producă două cafele irlandeze și două băuturi de designer, pe bază de cafea și alcool. Concurentul din runda finală cu cel mai mare punctaj va fi desemnat Campionul mondial al cafelei în stare bună.

În România se vor organiza toate probele.

 

Cup Testing

Campionatul National al Degustătorilor de cafea premiază cupper-ul (degustătorul) profesionist de cafea care demonstrează viteză, îndemânare și acuratețe în a distinge diferențele de gust în cafeaua de specialitate.

Descrierea competiției

 

Cafelele din întreaga lume au multe caracteristici de gust distincte și în acest format de competiție obiectivul este ca degustătorul să facă diferența între diferitele cafele. Trei cești sunt așezate într-un triunghi, în două dintre ele fiind cafele identice și într-una fiind o cafea diferită. Folosind abilitățile de miros, gust, atenție și experiență, cupper-ul va identifica ceașca ciudată din triunghi cât de repede poate. În fiecare rundă sunt plasate în total 8 triunghiuri. Primii 8 concurenți cu cele mai multe răspunsuri corecte și aceia cu cel mai rapid timp trec la următoarea rundă, a semifinalelor. Apoi primii patru concurenți se vor întrece din nou în runda finală, pentru a determina următorul campion al degustătorilor la Cupa Mondială.

 

Premiul cel mare pentru câștigătorii fiecărei competiții este posibilitatea de a reprezenta România, la campionatele mondiale care anul acesta se vor organiza în iunie 2022, la Milano.

 

Parteneri media: Magic FM, AGERPRES, IQads, Spotmedia, Restocracy, Bucataras.ro, Gustos.ro, Culinar.ro, reteteculinare.ro, Yum Stops, Kudika, Garbo, PRwave, goingout.ro, bucharest-guide.ro, probucuresti.ro, newsbucuresti.ro, Munteanu, inoras.ro, bucuresteni.ro.

 

Bucharest Coffee Festival

Loc: Hanul Gabroveni (Centrul Cultural Arcub), Str. Lipscani 86, București

Program: 27 – 29 mai 2022, orele 10.00 – 21.00
Site: bucharestcoffeefestival.com
Facebook: www.facebook.com/BucharestCoffeeFestival

Search