Tablouri din doze de aluminiu, tema unui concurs inedit

Asociaţia Alucro anunţă deschiderea unei noi ediţii a Can Art&Design Festival, un concurs prin care încurajează publicul din România să folosească dozele din aluminiu pentru a da naştere unor obiecte de artă sau structuri de mari dimensiuni. Scopul concursului este de a-i ajuta pe oameni să conştientizeze importanţa acestui material reciclabil în proporţie de 100% şi care se poate întoarce înapoi în raft în doar 60 de zile, dacă este valorificat. Folosite în scop artistic, dozele din aluminiu pot ajuta la crearea unor obiecte decorative sau obiecte cu funcţionalitate practică (lămpi, ceasuri etc).

Ediţia organizată în perioada februarie – mai 2020 se adresează cu precădere studenţilor la facultăţi de design şi tinerilor creativi, pasionaţi de artă sau care vor să îşi dezvolte abilităţile de creaţie. Tema concursului este realizarea unui tablou în care principalul material folosit să fie doza din aluminiu, în toate formele şi culorile ei. Participanţii au libertatea de a alege una dintre tehnicile de lucru deja cunoscute – mozaic, metaloplastie sau pot dezvolta propria metodă prin care dozele din aluminiu ne vor ajuta să vedem interpretări ale unor portrete celebre, peisaje, monumente sau orice obiect care oferă inspiraţie.

Participanţii pot alege limitele în care îşi vor încadra lucrarea, în funcţie de care vor fi acordate şi premiile. Cele mai bune trei lucrări încadrate în dimensiunile 50×70 cm – 100×200 cm vor fi recompesnate cu câte un premiu de 1000 euro, iar cele mai bune trei lucrări cu dimensiuni de 30×50 cm – 50×70 cm vor primi câte 500 euro. În plus, lucrările câştigătoare vor fi folosite de Asociaţia Alucro pentru organizarea unei expoziţii itinerante care să contribuie la conştientizarea publicului larg cu privire la importanţa dozelor din aluminiu şi valorificării acestora după consum.

Termenul limită de realizare şi înscriere a tablourilor pe platforma CanArtDesignFestival.ro este 11 mai 2020. Înscrierea va fi făcută după realizarea lucrării, prin trimiterea a minim patru fotografii care să suprindă tabloul în ansamblu, dar şi detalii din care să reiasă tehnica de lucru. Fotografiile vor fi însoţite de un titlu al tabloului şi o descriere a procesului de realizare. Regulamentul complet şi oficial al concursului este disponibil pe site-ul www.canartdesignfestival.ro şi pe conturile de socializare asociate.

„Câteodată, imaginaţia şi îndemânarea o iau înaintea realității şi ne oferă surprize inedite pe care le putem admira necontenit. Pentru această ediţie ne dorim ca dozele de aluminiu să prindă viață în tablourile care vor fi înscrise în concurs şi să transformăm ideile în realitate. Considerat în antichitate mai valoros decât aurul, aluminiul din care sunt fabricate dozele în zilele noastre a devenit un material valoros, care este folosit pe scară largă în multe industrii, dar cu precădere în cea a băuturilor, fiind totodată şi cel mai reciclat ambalaj.” Declară Adina Magsi, Director General Asociaţia Alucro

Iniţiativa concursului aparţine Asociaţiei Alucro, organizaţie care activează în România de zece ani şi care deţine licenţa pentru derularea programului european Every Can Counts (www.everycancounts.ro), un program derulat în prezent în 19 ţări europene şi conceput pentru a încuraja oamenii să recicleze dozele din aluminiu  pe care le folosesc atunci când sunt plecaţi de acasă – de exemplu la locul de muncă sau „on the go”. (www.everycancounts.eu).

Search