Deținuții evadează în lectură

Radio România Cultural susține proiectul Audioteca Șeherezadei, inițiat de Asociația Culturală Vis-a-vis în câteva penitenciare din România, cu scopul de a duce cultura în locuri în care nimeni nu se gândește la ea.

Începând cu data de 17 iulie, în 10 penitenciare din România, în fiecare zi, deținuții vor asculta la stația radio cu circuit inchis fragmente din opere literare românești și universale, în lectura și interpretarea actriței și inițiatoarei proiectului, Adriana Moca.

Astfel, peste 5.000 de persoane private de libertate din penitenciarele Aiud, Botoşani, Bucureşti-Jilava, Bucureşti Rahova, Iaşi, Codlea, Slobozia, Timişoara, Tulcea și Vaslui vor asculta fragmente din opere literare precum „Jurnalul fericirii”, „Cuvânt împreună despre rostirea românească”, „De profundis”, „Stima de sine”, „Nautilus”, „Arta de a iubi”, „La ţigănci”, „Romeo şi Julieta”, acestea fiind doar câteva dintre cele 30 de titluri din care se vor difuza fragmente, în spatele gratiilor, în perioada iulie-decembrie 2017.

Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei a pornit ca o campanie de promovare a culturii scrise, cu scopul de a oferi acces la cultură și persoanelor care provin din medii defavorizate, a spus inițiatoarea acestui proiect, actrița Adriana Moca: Încercăm să aducem în spaţii închise valori morale şi culturale înalte care ar putea să contribuie la diminuarea tendinţelor de infracţionalitate ale persoanelor private de libertate. În acest sens, Şeherezada este un simbol al îmblânzirii prin ficţiune. Legenda spune că poveştile ei l-au vindecat de mânie pe regele Şahriar, oprind execuţiile fecioarelor condamnate la pieire. Am iniţiat acest proiect cu scopul de a încuraja lectura în general şi sper că va contribui la dobândirea unui capital minim de cultură şi competenţe de exprimare, pe care condamnatul le poate folosi pentru a-şi depăşi condiţia de cunoaştere, cu beneficii ulterior, în libertate.

Radio România Cultural nu este la prima implicare în proiecte social-culturale, care au ca scop educarea prin cultură, spune managerul postului, Radu Croitoru: ​Radio România Cultural este încântat să suțină acest proiect prin intermediul căruia oamenii privați de libertate pot evada imaginar în fascinanta lume a cărților, așa cum o facem adesea cu toții, inclusiv cei care nu ne aflăm în situația lor. Implicarea postului nostru în acest proiect continuă, de fapt, seria programelor și demersurilor noastre de a promova cultura în mediile defavorizate, acolo unde cărțile sau muzica pot pansa rănile societății românești. Radu Croitoru, manager Radio România Cultural.

Acest tip de lectură, propus de Audioteca Șeherezadei,  facilitează accesul persoanelor private de libertate la un conţinut informaţional de calitate şi oferă posibilitatea acestora, dar mai ales a persoanelor analfabete, de a avea un contact facil cu texte sau conţinuturi instructive, a spus comisar şef de penitenciare Ioana Morar, Director Direcția Reintegrare Socială. Pe lângă noutatea şi ineditul activităţii, lectura pasivă are beneficii asupra psihicului oamenilor, constituie prilej de introspecţie, este sursă de discuţii şi prilej de socializare şi, nu în ultimul rând, o invitaţie la lectură. Este de datoria instituţiei penitenciare să colaboreze cu comunitatea şi să încurajeze iniţiativele care contribuie la educarea persoanelor aflate în detenţie. Îmbunătăţirea calităţii acestor demersuri poate fi doar rezultatul unui efort cumulativ, în care latura instituțională să își găsească oglindirea în empatia societății, a mai subliniat Ioana Morar, Director Direcția Reintegrare Socială.

Proiectul cultural Audioteca Șeherezadei va continua în această toamnă în mai multe școli și licee din țară cu scopul de a promova cultura scrisă și de a converti la lectură noi publicuri. Proiectul își propune să provoace publicul tânăr reticent față de lectură, să deprindă gustul cititului.

Proiectul Audioteca Șeherezadei este inițiat de Asociația Culturală Vis-a-Vis și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).  

Search