Cum putem reactiva patrimoniul abandonat?

Save or Cancel continuă în 2017 și 2018 campania “hub cultural Cinema / Teatru de vară CAPITOL”

CE?

Situat în centrul orașului București, ansamblul de monumente istorice Cinema CAPITOL (B-II-m-B-18683) și Teatrul de vară CAPITOL (B-II-m-B-19202) ocupă parcela dintre bd. Elisabeta 36 și str. Constantin Mille 13.

În 2017-2018, Save or Cancel propune o campanie de conștientizare și sensibilizare față de patrimoniul cultural național, cu aplicație pe Cinema/Teatrul de vară Capitol, relevând potențialul economic, social și educațional al tuturor spațiilor culturale abandonate din România, prin implicarea artiștilor și comunității locale în cadrul unor proiecte trans-sectoriale, multidisciplinare, colaborative.

4 conferințe, 3 instalații artistice, 4 expoziții și 3 apeluri deschise pentru idei vor reactiva memoria colectivă, reintegrând monumentele în circuitul public prin reinterpretări democratice ale spațiului cultural, explorând legături între artă, natură și oraș.

obiective

• atragerea unor noi categorii de public pentru spațiile culturale alternative și pentru patrimoniu.

sensibilizarea audienței față de patrimoniul cultural, relevând potențialul acestuia pentru sectorul cultural independent.

• promovarea creațiilor contemporane locale și susținerea artiștilor tineri.

• promovarea creativității ca alternativă sustenabilă la abandonul instituționalizat al patrimoniului.

DE CE?

Cinema / Teatrul de vară CAPITOL este o ruină remarcabilă care are potențialul să reactiveze social și economic comunitatea.

Proiectul propune sensibilizarea artiștilor, promotorilor culturali și comunității pentru a identifica modele inovatoare de re-utilizare adaptabilă a patrimoniului, un exercițiu democratic, sustenabil.

Nevoia acută de spații independente dedicate culturii este accentuată de închiderea unui număr mare de spații culturale, în special cinematografe, teatre și galerii de artă, ca urmare a legii 282/2015.

CUM?

• investigarea, re-utilizarea și promovarea patrimoniului participă la regenerarea urbană și la transformarea socială și economică a comunității;

• investiţie în ecosisteme artistice;

• procese colective, co-creație;

• mobil și efemer: utilizarea și integrarea fațadei în proiecte la scara umană: semnale urbane;

• inițiative temporare, pop-up, care pot fi prezentate itinerant.

 CÂND?

2017

MAI

OPEN CALL I – design

semnal urban I – instalație artistică

conferință / workshop @ CNDB

IUNIE

expoziție itinerantă – Cluj

SEPTEMBRIE

expoziție itinerantă – Brașov

OCTOMBRIE

OPEN CALL II – artă vizuală / performance

semnal urban II – instalație artistică

conferință / workshop @ Teatrul Mic

2018

APRILIE

OPEN CALL III – arhitectură

MAI

conferință / workshop

IUNIE

semnal urban III – instalație artistică

expoziție itinerantă – Timișoara

AUGUST

conferință / workshop @ ArCub

SEPTEMBRIE

expoziție itinerantă

lansare booklet

 IMPLICĂ-TE!

Suntem încântați să oferim beneficii și oportunități de recunoaștere a contribuției pentru campania CAPITOL. Pentru a afla mai multe despre campanie, vă rugăm să contactați Save or Cancel.

Beneficii și oportunități de recunoaștere pot include:

• activări în cadrul evenimentelor, cu potențialul de a ajunge la mai mult de 5.000 de persoane

• oportunități de implicare a angajaților și de voluntariat

• recunoașterea în cadrul canalelor de comunicare CAPITOL, inclusiv materiale tipărite, materiale electronice și social media

• tururi personalizate și prezentări realizate de Save or Cancel

• includerea în lista partenerilor Campaniei Capitol, afișată on-site și online, vizibilă pentru mai mult de 30.000 de vizitatori anual

Despre Save or Cancel

Din 2008, Save or Cancel este un mediu de comunicare și propagare a artelor și culturii, promovând și facilitând rolul acestora în societatea contemporană.

Programele multidisciplinare auto-inițiate de Save or Cancel au ca scop identificarea oportunităților sustenabile și adaptabile de (re)valorizare a existentului prin proiecte de arhitectură, culturale și editoriale.

 

Search