Laura Lucia Mihalca şi emoţiile de tip matrioşcă

Povestea nu începe cu „a fost odată ca niciodată ” sau cu pictez de când mă știu. Povestea începe la Palatul Copiilor unde Laura a avut primele ore de artă. Şi povestea continuă cu urmarea cursurilor de artă la Şcoala de muzică si artă nr. 5 din București, unde profesoara Zamfira Galan i-a descoperit talentul și a indemnat-o să își urmeze calea, pentru că ”omul care este înzestrat cu talent, trebuie să îl urmeze”. Vorbim de Laura Lucia Mihalca, unul din cei mai activi tineri artişti români contemporani, o prezenţă constantă pe simezele din Bucureşti şi din ţară.

            Laura a cochetat cu arta de când era mică. Trăind într-o familie de artiști și respirând aer de creație, ea a început să scrie poezii, pe care ulterior le-a publicat în reviste literare. Dar ceea ce o definea cel mai bine avea să fie descoperit la la Şcoala de muzică si artă nr. 5, de o doamnă profesoară care știa să responzabilizeze și să scoată spiritul creator din oameni. De atunci, pictura a căpătat un interes aparte pe care Laura și l-a asumat și s-a observat un talent pe care l-a fructificat în toate modurile posibile. A urmat Liceul de arte plastice Nicolae Tonitza din Bucureşti, secția ceramică, apoi Facultatea de Istoria şi Teoria Artei din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti. Nimic nu a fost la întâmplare.            

            Expozițiile și-au făcut și ele loc în viața artistei. Fiecare pas, fiecare lucrare au ajutat-o să mai urce o treaptă. Și nu s-a dat bătută. Ambiția și talentul o fac să continue să picteze, să încânte privirile celor care iubesc arta, care o simt și care percep mesajele și emoțiile transmise.

Acum, la 24 de ani, Laura are o nouă expoziție, „Rendez-Vous cu ARTA”, suită de lucrări constituită ca o invitaţie către redescoperirea naturii, în luna florar. Ce o inspiră?  Ceea ce trăiește, emoţiile din lumea ei interioară, amintirile unor momente, anumite imagini, anumite peisaje şi călătorii, anumite sunete, anumite lecturi. Fiecare lucrare e deosebită și cu un mesaj profund. Fiecare lucrare transmite sentimente puternice. Nu este de ajuns să le privești o singură dată. Adevăratele idei se transmit doar admirându-le și întelegând artistul.  „Mă văd ocupându-mă de artă în cel mai pur sens al cuvântului. ”Mă văd în atelier, pictând, făcând schiţe. Mă văd având ample expoziţii personale şi colective. Mă văd organizând proiecte expoziţionale ambiţioase şi necesare societăţii. Mă văd scriind mult, poezie, proză, eseistică, critică şi istoria artei.” spunea Laura. Și asta pentru că are ceva de transmis. Și nu verbal, ci prin culoare și armonii cromatice, prin tușe puternice sau liniștite. 

            Rar există artiști cu o fortă de expresie atât de puternică cum întâlnim în pictura semnată de Laura Lucia Mihalca. Lucrările se remarcă prin bogăția paletei cromatice, prin nenumăratele tonuri și nuanțe create de artistă, dar mai ales prin atenția la detalii, tușele continue care aduc noi și noi valențe peisajelor, compozițiilor florale sau celor abstracte. Universul pe care artistul vizual îl creează este unul în care ne regăsim cu toții, indiferent de caracteristicile noastre psiho-sociale. Universul pictural pe care Laura Mihalca îl creează cu atât de multă măiestrie este unul al extazului culorii în faţa formei, un univers simbolic puternic influențat de marile curente ale modernității: impresionism, expresionism, fovism, suprarealism. Așa se explică, poate, faptul că pictura pe care Laura Lucia Mihalca o dezvăluie publicului cu atât de multă sinceritate este o introspecție pornită din contactul direct cu mediul natural. Lumini care domină umbre, cer care subjugă pământul, spațiul larg care exprimă dorința de libertate a sufletului și a gândirii, iata tot atâtea valențe pe care le putem întâlni in pictura sa. Acordurile cromatice ne introduc într-o lume de vis, pornită din oniric, o lume mai bună și mai frumoasă, dominată de liniște și de bucuria culorii – acestea sunt ingredientele pe care tânăra artistă le folosește cu atât de multă abilitate pentru a crea imagini de neuitat, compoziții pe care le dorești, pe care vrei să le vezi iar și iar.

            Laura Lucia Mihalca este un artist complex, cu un amalgam de stări și sentimente. Este un om puternic, dar cu o sensibilate aparte; un om cu idei concrete, dar visător; un om mare într-un univers mic.

O veți putea (re)întâlni în cadrul ceainăriei Rendez-Vous Floreasca (Calea Floreasca nr. 102), la vernisajul expoziției cu un titlu foarte inspirat: „Rendez-Vous cu Arta”. Cand? vineri, 15 mai, începând cu ora 19.00.

Expoziţia rămâne deschisă în perioada 15-28 mai.

Mai multe detalii aici: https://www.facebook.com/events/632440930223992/

 

Până la întânirea cu artista şi cu noua serie pe care a pregătit-o, puteţi afla mai multe despre activitatea sa şi să vedeţi lucrările sale pe pagina sa oficială:

www.facebook.com/LauraLuciaMihalca.artist.

 

 

Search