Festivalul Filmului European 2013

Festivalul Filmului European se desfasoara anul acesta timp de trei zile la Bucuresti, intre 9 si 11 mai, la Cinema Studio si Cinemateca Eforie. Ajuns la cea de-a XVII-a editie, evenimentul include filme din zece tari, precum si o selectie de proiecte cinematografice realizate de studentii Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti.

In deschiderea Festivalului, joi, 9 mai, de la ora 19.00, la Cinema Studio va fi proiectata comedia irlandeza „Politistul” (The Guard, 2011), regizata de John Michael McDonagh. Pelicula, prezentata cu sprijinul Ambasadei Irlandei la Bucuresti, a fost recompensata cu Premiul „Cel mai bun film de debut” la Festivalul de Film de la Berlin, in 2011, si nominalizata la Globurile de Aur,  la categoria „Cel mai bun actor” (Brendan Gleesnon), in 2012.

Programul Festivalului include proiectia filmului „In ceata” (In the Fog / V tuname, coproductie Germania, Rusia, Letonia, Olanda, Bielorusia, 2012), regizat de Sergei Loznitsa, film distins cu numeroase premii. Cunoscutul regizor de origine bielorusa, stabilit in Germania, va fi prezent la proiectia programata la Cinema Studio, sambata, 11 mai, de la ora 19.30. Pelicula a avut premiera mondiala in 2012, la Festivalul de la Cannes, unde a fost distinsa cu premiul FIPRESCI. Filmul a mai castigat trofeul „Golden Apricot” la Festival International de Film de la Erevan, Marele Premiu la Festivalul International de la Minsk, la Festivalul International de la Odessa si la Festivalul Andrei Tarkovsky „Zerkalo”.

De asemenea, din program mai face parte si documentarul romanesc „8 martie” al regizorului Alexandru Belc, care va participa la o sesiune de intrebari si raspunsuri dupa proiectie.

Accesul la toate proiectiile este liber, in limita locurilor disponbile. 

Mai multe detalii gasiti aici.

Sursa: www.icr.ro

Search