noiembrie, 2019

08noi(noi 8)12:00 am24(noi 24)11:59 pmMade in RO: Muzeu temporar de publicitate si branduri romanesti

Mai mult

Detalii eveniment

Dragi prieteni, recidivăm! Asociația ESCU revine cu cea de-a doua ediție a proiectului Made in RO: 100 ani de branding românesc, de această dată într-o formulă în premieră! Încercăm să punem pe picioare primul muzeu temporar al publicității și mărcilor românești.

Ce branduri locale de bunuri de larg consum cumpărau românii în urmă cu 150 de ani? Ce am avut și ce am pierdut ca mărci naționale? Ce am câștigat și redescoperit ca branduri și povești de antreprenoriat după anii ’90? Care sunt primele agenții de publicitate și cine sunt oamenii nevăzuți ai reclamelor? Vă propunem o incursiune ilustrată în istoria intimă mai puțin obișnuită a societății noastre, prin reclame sau „sufletul comerţului“, cum mai sunt denumite, care vorbesc despre mărcile naționale emblematice, de cele mai puțin cunoscute, dar și de cele care au dispărut în negura timpului sau fragmente pline de picanterii din mentalul colectiv al vremurilor.
 Lansăm proiectul-manifest Made in RO: muzeu temporar de publicitate și branduri românești la București, în spațiul dedicat de la ARCUB (Hanul Gabroveni), în data de 8 noiembrie.

Expoziția va putea fi vizitată în perioada 8-24 octombrie, în intervalul orar 13.00-20.00. Intrarea este liberă.
 Activități principale ale proiectului:
1. Expoziție centrală de artă și cultură publicitară, design de produs, obiecte de patrimoniu publicitar obținute de la colecționari din toată țara, etc.
2. Conferințe cu specialiști și pionieri din industriile creative, publicitari, jurnaliști, reprezentanți instituționali, ai societății civile, mediul academic și universitar, artiști, sociologi și antropologi;
3. Ateliere creative pe care le vom face în 3 licee din București de profil economic, artistic etc. – de la teorie la practică, de la idee, la ambalaj și poziționare pe piață.
4. Digitizarea colecției: ne dorim ca o mare parte din exponatele din cadrul proiectului să le fie digitalizate și publicate pe site-ul pe care îl vom lansa curând www.muzeulpublicitatii.ro.

Imaginat ca un puzzle, proiectul-eveniment îşi propune să evidenţieze transformările unui domeniu economic și cultural complex prin creația publicitară a timpurilor. Ambiția proiectului este să surprindă un fir istoric al mărcilor autohtone printr-o retrospectivă ilustrată a publicității românești cuprinsă în obiecte autentice de memorabilia ale brandurilor iconice, ambalaje, afișe, materiale grafice, propagandă politică, postere, machete, produse diverse, care pot povesti în primul rând despre apariția și dezvoltarea industriilor creative în România, apoi despre evoluția bunurilor de larg consum, despre uzanța cumpărăturilor oamenilor din țară pe parcursul mai multor decenii, despre inovațiile tehnice și industriale, cu schimbările aferente de stil, modă și mentalități.
Proiect inițiat și organizat de: Asociatia Escu
Co-finanțat de: Primaria Sectorului 3
Cu sprijinul Primăria Municipiului Bucureşti, prin ARCUB
Sponsori: Lidl Romania, Patria Bank, Napolact
Colecții și colecționari: Florian Ciobanu -Reclame Vechi Românești, Asociația Muzeul Jucăriilor și Berceni-cartierul copilăriei noastre + colecționari prieteni ai Asociatiei ESCU.

Ora

8 (Vineri) 12:00 am - 24 (Duminica) 11:59 pm

Lasă un răspuns

X