Festivalul Filmmes des Cannes 2018

În ultimii ani, iubitorii de film s-au bucurat de opt ediţii spectaculoase ale festivalului FILMMES DES CANNE, eveniment ce a început în Bucureşti şi apoi a fost prezentat în alte şapte oraşe din ţară. Pentru ediţia cu numărul 9, organizatorii promit invitaţi de marcă şi filme pe alese. Conform unui comunicat de presă invitatul de onoare al acestei ediţii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care și-a prezentat anul acesta, cel mai recent film al său, Our Time/ Nuestro tiempo, în premieră mondială la Festivalul de Film de la Veneția.

Descoperit și multi premiat la Cannes, Carlos Reygadas este regizorul-fenomen care, cu doar cinci lungmetraje la activ, „poartă pe umerii săi, într-un veritabil one-man-show, noul val al cinematografiei mexicane” (Sight&Sound). Les Films de Cannes îi dedică o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate toate filmele de lungmetraj ale autorului. Our Time va avea premiera în România pe 21 octombrie la  în prezența regizorului și a Nataliei Lopez, scenaristă, editoare și partenera regizorului în viața reală. Deasemenea Natalia Lopez interpretează rolul principal feminin în Our times. Personajul principal masculin este jucat chiar de regizor, iar povestea spune că Reygadas este Juan, care trăiește împreună cu soția sa la o crescătorie de tauri de luptă. Cei doi au o relație deschisă, dar când femeia se îndrăgostește de alt bărbat, Juan trebuie să împace realitatea cu propriile așteptări. Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și editor la propriul film. În Bucureşti, proiecția de pe 21 octombrie va fi însoțită de un master-class deschis deopotrivă cineaștilor cât și spectatorilor.

La 31 de ani, Reygadas a părăsit cariera de jurist din serviciul diplomatic mexican pentru a urma calea filmului. A făcut patru scurtmetraje și a debutat cu ,Japon prezentat la Rotterdam, apoi la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială Camera d’Or, în 2002. În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cu cel de-al doilea lungmetraj Battele in Haven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012.

 Ediția a noua a Les Films de Cannes à Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti. Anul acesta evenimentul va avea loc anul acesta între 19 și 28 octombrie în București – Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union – și în alte șapte orașe din țară, printre care şi Iaşi.

Un articol de Bianca Ioan

Search