6 tipuri de soferi de care sa te feresti in Bucuresti

Capitala tarii nu poarta, uneori cu mandrie alteori cu dispret, titlul de Jungla Urbana fara motiv. Transportul in comun, cu exceptia notabila a metroului, urmeaza deviza „Urca cine vrea, scapa cine poate”, iar traficul din zonele aglomerate poate pune pe fuga chiar si cel mai pregatit sofer din provincie. In Bucuresti, legile sunt altele si nu sunt scrise in Codul Rutier, ci pe bulevardele aglomerate de soferi agitati, nervosi si plini de frustrari.

Tipologiile de soferi de evitat in Capitala au in comun aceeasi convingere, ca drumul le apartine si ca vina este intotdeauna a celuilalt. Nimic diferit pana aici de soferii problematici din alte zone ale tarii. Soferii bucuresteni au insa ego-ul dezvoltat invers proportional cu calitatea drumurilor pe care circula. Se considera mai educati si mai bine pregatiti, ignorand cu incapatanare statisticile drpciv care plaseaza Bucurestiul printre orasele cu cea mai mica rata de promovabilitate la examenul pentru permis.

Atunci cand vad o masina cu numar din alt judet, soferii bucuresteni se comporta cu o toleranta pe care un parinte nevrotic ar arata-o copiilor. In momentul in care soferul din provincie face cea mai mica greseala in trafic, acesta devine instantaneu reprezentantul unic si incontestabil al intregii populatii de soferi din zona din care provine. Intre ei, soferii bucuresteni gasesc alte trasaturi distinctive pe care sa dea vina atunci cand ceva e in neregula in trafic: „lasa-l ma ca e taximetrist”, „femeie, ce sa-i ceri”, „taran de Ilfov” si lista poate continua. Invariabil, vinovatul este intotdeauna celalalt.

La o privire scurta, de ansamblu si oarecum detasata de microclimatul social al participantilor la trafic bucuresteni, se observa cel putin 6 tipologii de soferi care scapa etichetarii mai sus mentionate.

1. Domnisoara in drum spre mall. Aceasta domnisoara este foarte grabita. Este atat de grabita, de fapt, incat nu si-a putut permite cele 45 de minute necesare pentru a isi finaliza machiajul, astfel ca profita de culoarea rosie a semaforului pentru a isi asorta buzele. Se recunoaste usor, prin faptul ca se afla la volanul unui Mercedes alb sau al unui 4×4 pe care nu este capabila sa il parcheze decat pe locurile speciale pentru persoane cu dizabilitati. Este de obicei responsabila pentru coloanele formate la semafor, pentru ca nu poate fi grabita atunci cand vine vorba de aplicarea rujului, chiar daca semaforul afiseaza culoarea verde. Este bine de evitat stationarea in spatele acesteia, in mod special pentru soferii grabiti.

2. Expertul in parcari rapide. Incontestabil, Bucurestiul sufera de vesnica si frustranta problema a lipsei de parcari. Pentru soferii din Capitala aceasta problema este atat de presanta incat unii dezvolta un al 6-lea simt, un simt al locurilor libere de parcare. Sunt usor de recunoscut insa nu la fel de usor de evitat. Vor aparea de nicaieri, exact atunci cand celalalt sofer pregateste o parcare si se vor strecura, la limita in spatiul inca gol. Merita apreciat talentul acestora in arta precisa a parcarilor de toate genurile, insa li se scad 10 din 10 puncte pentru atitudine si nesportivitate.

3. Soferul de slalom. Un alt sofer de altfel foarte priceput, insa in egala masura enervant si periculos este soferul de slalom. Victima a prea multor filme artistice si jocuri video cu viteza excesiva si drifturi, acest sofer bucurestean uita ca se afla in centrul orasului si ca masinile din jurul sau sunt reale. Foloseste exact aceleasi tehnici pe care le-a studiat in filme si pe care le-ar folosi in jocuri video. Schimba benzile frecvent, fara semnal doar pentru a evita atingerea pedalei interzise: frana.

4. Soferul care sufera de sindromul Tourette. Din fericire, Bucurestiul este relativ ferit de soferi cu adevarat violenti. Din nefericire, este plin de soferi care detin un repertoriu de injuraturi ce ar face si un marinar sa roseasca. Acest soferi vor injura din orice motiv cu un patos care te face sa crezi ca au intr-adevar o problema personala serioasa cu celalalt participant la trafic. Aceasta tipologie de soferi bucuresteni nu discrimineaza, vor injura cu aceeasi pasiune si un barbat de varsta mijlocie si o batranica draguta.

5. Soferul cu vesnice probleme mecanice. Poate fi zarit oriunde: la colt de intersectie, pe trecerea de pietoni, in locuri cu stationarea interzisa, pe trotuar sau in statia de autobuz. Acest sofer este victima unei coincidente bizare si anume aceea ca masina sa prezinta defectiuni tehnice si trebuie lasata pe avarii doar in locuri fara spatii de parcare disponibile, in convenabila apropiere a unui ATM sau magazin. Ciudat este faptul ca acesti soferi nu se afla aproape niciodata in sau langa masina defecta, fiind probabil plecati dupa ajutor.

6. Soferul cu pedala de acceleratie blocata. Pentru acest sofer, noul cod rutier pe intelesul tuturor este un mit din aceeasi categorie cu Monstrul din Lochness si BigFoot, unii pot jura ca exista si l-au citit, dar acest sofer alege sa nu creada. Apare pe strazile Capitalei in general noaptea, cand semafoarele nu mai functioneaza pentru a-l incurca fortandu-l sa isi dezlipeasca piciorul de pe pedala de acceleratie. Este identitatea secreta, nocturna, a soferului de slalom de la punctul 3. Atunci cand nu terorizeaza locuitorii blocurilor de la sosea pe timp de noapte, poate fi gasit adesea printre participantii la curse ilegale pe iesirea catre autostrada A2.

Search