Săptămâna Neagu Djuvara la Humanitas

Până vineri, 1 februarie, la Humanitas se desfășoară ceea ce organizatorii au numit ”Săptămâna Neagu Djuvara”. Poate puțin, pentru o personalitate așa mare. Deși e vorba și de o chestiune comercială la mijloc, azi, vom privi evenimentul ca un demers bun de acces mai ușor la cărți importante și cu o bulină albă pentru Humanitas care la împlinirea unui an de la plecarea lui Neagu Djuvara celebrează opera lui cu o întreagă săptămână de eveniment.

Istoricul, filosoful, diplomatul şi scriitorul Neagu Djuvara a fost unul dintre ultimii aristocrați ai României. S-a născut în timpul Primului Război Mondial, a fost pe front în cel de al doilea şi şi-a petrecut cea mai mare parte a vieții în pribegie. Întors în țară, după 1990, a pus la îndoială istoria oficială, ceea ce l-a făcut indezirabil în unele cercuri academice.

Exilat în vremea vechiului regim, s-a întors în țară în anii 1990 după o lungă ședere în Franța adoptivă și a predat la Universitatea din București pentru nouă ani. Timp în care a umplut amfiteatre cu studenți curioși. Pentru omul care a fost, dar mai ales pentru felul în care a respectat şi a onorat România Neagu Djuvara a fost decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce. Iar pe 9 august 2016 academicianului i-a fost conferit Ordinul Național Steaua României în grad de Cavaler.

Multe cuvinte s-au scris și încă se mai scriu despre Neagu Djuvara. E și firesc să fie așa. Cât despre cărțile scrise de Neagu Djuvara, sunt un pic mai ieftine săptămâna asta la Humanitas, merită o achiziție pentru biblioteci îngrijite.

Un articol de Bianca Ioan

Search